2009 LOWESTOFT
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg SHISHCO
07 Juni 2009 | Nederland, Lelystad
Vanuit Sneek, waar het schip al 4 maanden ligt, ongeveer 13:30 gaan varen. Na twee bruggen en een sluis komen we na het laatste stukje nog even gezeild te hebben om 18:00 uur aan in Lemmer. Het waaide 30 knots wat overeen komt met 7 Beaufort, hard dus. Te hard om die dag nog pal tegen de wind in het IJselmeer over te steken. De havenmeester van de gemeentehaven vertelde ons dat het morgen minder wordt. Ja wat, minder weer of minder wind. M & M ( Michiel en Marijke ) zijn onderweg en ondertussen zijn wij het dorp in om boodschappen te doen, en een beetje rond kijken in Lemmer. Nog even Hollandse fish and chips gegeten en wel 20 musjes gevoerd die de snackbar invlogen en uit je hand kwamen eten. De eigenaar vond het niet zo leuk en ging in de deuropening staan om dat te voorkomen. Aan het schip nog een paar kikkertjes aan de mast gemaakt voor lazy Jack's. Rond half 10 waren M & M bij het schip en eerst een vrachtwagen aan boodschappen ingeladen.
Naar Engeland op de motor
Donderdag 28 Mei 2009 starten Frans en Piet na een rustige nacht om 07:15 de motor en weg waren we, richting Enkhuizen het IJselmeer over. Door de sluis via het Markermeer en langs het paard van Marken via Amsterdam naar IJmuiden. In de jachthaven diesel en water ingenomen. Marijke heeft tijdens het varen in het Noordzeekanaal pasta gemaakt en dat hebben we voordat we verder gingen verorberd. Het varen gaat in het begin op de motor i.v.m. de vaargeul en betonning maar daarna wordt de automaat ingezet en alles gaat vanzelf. De eerste wacht wordt gedaan door M & M en m.i.v. 01.00 uur door Frans en Piet. Het zag er goed uit wat betreft de wind richting en sterkte maar na twee uur zeilen was IJmuiden nog te zien en daarom moest de motor bij gezet worden omdat de wind weg was gevallen. Piet ligt pal naast de motor en het slapen was voor hem gedaan.
Aankomst Lowestoft
Vrijdag 29 Mei 2009. Om 01:00 uur werden we wakker gemaakt voor onze wacht. Een trip van 20 uur over een afstand van 100 mijl ( 180 km ). Maar de wind is weg en blijft weg. In het donker varen is leuk maar je moet goed opletten, overal zie je, en vooral in het begin langs de kust veel lichtjes van boten. Groten, kleinen maar ook boeien en boorplatforms. Zo zie je lichtje en dan twee en of een groene of een rode. Het is niet altijd goed te zien of ze op je af komen en het duurt verschrikkelijk lang voordat ze bij je zijn, maar als ze er eenmaal zijn, zijn ze al voorbij, zo hard gaan ze. Het is nu 11 uur en we varen nog steeds op de motor wat wel jammer is want het zeilen is juist zo onwijs gaaf. We zitten midden op zee en er is geen boot te zien. Om een 14:00 uur is Lowensoft te zien en rond 14:30 lagen we in de haven. Even tanken en een plek zoeken en ondertussen ponden uit de muur gehaald in Lowesoft en 's avonds naar de receptie van de Royal norfolk & Suffolk Yachtclub 150 jarig bestaan. Lamskotelet met patatos en nog wat. Na het diner het stadje in. Eerst naar de karaoke bar waar een man van 70 stond te zingen, onwijs leuk, en daarna naar een discotheek. Dolle pret met die Engelsen. Bijna de helft van de meiden hebben leggings aan en de andere helft is aan de maat, en flink ook. Maar even goed wel erg gezellie. Je gaat gewoon de dansvloer op en dansen maar jong en oud door elkaar.
Feesten
Zaterdag 30 Mei laat opgestaan en met z’n drieën, want Frans wilde nog wat elektra aansluiten. Piet en M & M het stadje in gegaan.op zoek naar een archeryshop maar die was daar niet te vinden. Besloten om met de bus naar South Yarmond te gaan en daar het Sealife aquarium te bezoeken. De bomen op de wegen waren aan één kant helemaal weg door de dubbeldekker. Omdat we laat vertrokken waren ging Sealife niet door en zijn daarom langzaam terug gelopen naar het busstation door een winkelstraat en wat T-shirts gekocht, thee gedronken en met de bus terug. We hebben gegeten bij de jachtclub en daarna een feestavond ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan ervan. Er was een live band die later op de avond de Blues Brothers na deden. Geen idee hoe laat we naar bed gingen maar voor het slapen nog wel een borrel gedronken.
Met wind terug naar huis
31 Mei 2009. Het is weer een hele mooie dag vol zon en wind als we om 9 uur naar palaver gaan om te horen wat de weersverwachting is, windkracht 4 tot 5 beaufort, dus heel gunstig. En laten we het hopen dat het zo blijft. En om 10 uur precies kiezen we het ruime sop terug naar Nederland. We gaan lekker en halen zelfs twee boten in die eerder zijn vertrokken. We varen 90 graden naar het oosten en als het goed is moeten we bij of in de buurt van IJmuiden uitkomen. Tijdens het varen kijkt Frans regelmatig via gps waar we zitten en of we de goede koers varen. Midden op de Noordzee staat een booreiland en toen we daar voorbij voeren kwam er een logger ons tegemoet. Hij draaide netjes om ons heen en kwam toen naast ons varen en kwam steeds dichterbij. Wij werden gedwongen om overslag te gaan. Frans nam direct met de marifoon contact met de schipper van de logger. Die melde dat we te dicht bij het booreiland kwamen ivm eventuele aanvaring met pijpleiding die daar schuin vanaf het eiland de zee in gaan. Het is 5:30 uur en hebben gunstige wind en al een stuk afgelegd. Het zonnetje staat hoog aan de hemel en we gaan als een speer. Ruim 8 knots. Als er twee man wakker zijn dan kunnen de andere twee slapen en dat ging bij Piet weer niet zo goed. Dat betekent dat hij twee dagen niet geslapen had.
Afronden
1 juni 2009. Om een uur of 06.00 uur IJmuiden, sluis door en even aanleggen. Dan naar Amsterdam. Door de Oranjesluis naar het Markermeer richting Lelystad daar waar het schip weer zijn thuishaven vindt. Bij aankomst zo rond 15:00 uur zijn Frans en Piet de auto's gaan halen die in Lemmer en Sneek stonden. Ondertussen werd het schip schoon gemaakt door Marijke en Michiel. Afscheid genomen
Verslag: Piet Kousemaker