2011 IJSLAND 1, IJMUIDEN - WHITBY
Door: Frans
Blijf op de hoogte en volg SHISHCO
18 Mei 2011 | Verenigd Koninkrijk, Whitby
De SHISHCO is te volgen waar die zich bevindt op: www.marinetraffic.com Op de naam SHISHCO kun je ons, doordat we nu een AIS zender aan boord hebben, volgen als we onder weg zijn en de AIS aan hebben staan.
Etappe 1
Het kon allemaal beter.
IJmuiden – Whitby, 255 mijl in 48 uur. Op zich niet verkeerd maar we hebben wel weer wat meegemaakt.
Na een jaar van schade herstel en verbeteringen aan de boot lijkt de SHISHCO nu weer helemaal klaar. Dat moet ook want met nog 1 mankement moet je niet weggaan. De proefvaarten op het IJsselmeer gingen prima en toen in IJmuiden de gerepareerde plotter weer aan boord kwam leek alles OK. In IJmuiden hadden we op zaterdag nog het trouwfeest van neef Reinier en zijn vrouw Marlous in strandtent ZILT op 5 minuten van de haven.
Ellende.
Zondagmorgen 15 mei is het dan zover; Vertrek. Doel: IJsland ! En om goed 11 uur varen we uit. Uitgezwaaid door de familie. We gaan de zee op en zetten zeil. De wind is . . . . natuurlijk pal tegen.
We komen niet uit het zicht van Nederland. Niks gaat lekker. Tegen stroom, tegen wind, windpark hier, vaarroute daar. Uiteindelijk het laatste stukje vaarroute op de motor en ja hoor. . .daar breekt de windvaan stuurinrichting ( weer ) af. Terug ?? Nee, nu door. Dan maar op de autohelm.
Veel wind.
Vanaf dat moment loopt alles beter. De koers is goed, de wind trekt aan, de boot loopt geweldig. Na een tijdje moeten we van eerste rif naar tweede rif en de fok ook flink ingerold. We zitten steeds op 23 – 25 knopen wind en maken snelheden van 7 – 8 knopen. Comfortabel is dat niet en verwend van de laatste tochten vinden we geen tijd om nog iets te regelen aan slingerkooi, eten, pilot lezen, enz.
Dat moet de volgend keer anders ! In de tweede nacht krijgen we 30 knopen wind en op tweede rif en die ingerolde fok lijkt de SHISHCO wel een speedboot. Gelukkig zijn we dan de ondieptes voorbij en zijn de golven minder heftig.
Whitby.
Voor Whitby moeten we nog een slag maken en komen dan precies voor de ingang uit. Op dat moment is de wind in eens helemaal weg en zo ook de golven. Het is dan net laag water en dan staat er 90 cm water in de haven. Op zee nog 2 uur wachten en dan nog 2 uur wachten voor de brug. Maar dan is eindelijk het beloofde stadje Whitby onze beloning. Het is er in de 30 jaar dat ik er niet meer was geweest enorm toeristisch geworden maar ook wel heel gezellig. Het is niet alleen het Captain Cook gehalte maar ook een soort Dickens sfeertje. Met een stoomtrein en zelfs een stoombus, rondvaartboten met een oude reddingsboot en een replica van een VOC schip. We blijven hier 2 nachten om de nodige reparaties te doen en lekker uit te rusten en Whitby te verkennen. Vakantie!
18 Mei 2011 - 19:21
Angela:
Hallo Janny en Frans! Zojuist jullie eerste verslag gelezen. Getver, meteen weer schade.... Maar goed, je ligt toch maar in Whitby! Geniet er van! Wij volgen jullie verslagen. En over 2 weken hopen wij ook te vertrekken! -
18 Mei 2011 - 20:17
Marina En Emiel:
Hoi Frans en Janny,
Wat een pech zeg. We hopen maar dat het snel te repareren is. Nu dan ook even wat beter om je zelf denken.. kooi, eten etc, zoals je al zei. Je hebt ons toch ook altijd geleerd om goed voor onszelf te zorgen...
Mensen die naar Marinetraffic gaan, schrik niet, want 20 mijl buiten de kust is er geen verbinding meer met de AIS, dus het kan zijn, zoals afgelopen tocht ook is geweest, dat de SHISHCO enige tijd niet zichtbaar is.
Goede vaart.
Liefs Marina en Emiel -
18 Mei 2011 - 21:09
Leo:
Nou, daar ga je dan (alweer)
Ik wens jullie een hele goeie en behouden vaart
aan de voorbereidingen zal 't niet liggen.
Ik zal wel zorgen dat het in nederland nog een beetje opbouwend blijft!
Ach, en af en toe wat kapot.... als 't maar geen deuken in je ziel oplevert...
Houdoe!!
18 Mei 2011 - 21:59
Piet Weda:
Hoi Hoi schip ahoi.
Nou, dit is wel weer een heel avontuur als ik dit zo lees.
Het zal jullie ook weer niet overkomen sjonge jonge.
Maar goed, er worden weer wat reparaties verricht en jullie nemen even de tijd om wat uit te
rusten.
Dat zullen jullie ook wel nodig hebben denk ik want met een dergelijke straffe wind heeft het veel inspanning gekost denk ik.
In ieder geval wens ik jullie toch een zeer fijne en leerzame vakantie toe en geniet ondanks alles toch van deze reis en van de zee.
Ik blijf jullie volgen en veel liefs van mij.
Piet W. -
19 Mei 2011 - 05:00
Antoinette Middeldor:
HI Frans en Janny!
Net even ingelogd op jullie site, vervelend die pech. Het zit niet mee maar jullie zijn prima zeilers dus ook zonder windvaan redden jullie het prima. Geniet lekker van Whithby en rust lekker uit.
De zeemancipatie was weer een feestje afgelopen weekend; ik heb je gemist. Maar je bent nu met een groot avontuur bezig en dat is genieten! Veel plezier en succes met alle reparaties -
19 Mei 2011 - 09:39
Peter Elskamp:
Zie dat jullie alweer vertrokken zijn uit Whitby. (wij hebben met Pasen Whitby helaas niet gehaald). Mooi hé zo'n AIS! Ik wens jullie een fantastische reis toe; het zijn nog heel wat mijlen te gaan. We gaan hier vaak kijken, dus veel mooie foto's en een zo gedetailleerd mogelijk verslag stellen we zeer op prijs!!
Behouden vaart, ook namens Barbara -
19 Mei 2011 - 16:07
Joop :
Hallo Frans, Janny,
Ik zie dat jullie bijna New Castle binnenlopen, wat een prachtige techniek.
IJsland is een prachtige bestemming en ik hoop dat jullie genieten van de tocht, het zeilen dolfijnen en waarschijnlijk ook walvissen. Het is wel een tocht "in de wind" maar hopelijk hebben jullie daar niet te veel last van. Ik kijk uit naar jullie verslagen en met enige jaloezie zal ik jullie volgen.
Behouden vaart,
Joop (Kon-Tiki). -
19 Mei 2011 - 21:14
Gerhard En Mieke:
Aloha Jannie en Frans. Wat leuk om jullie reisverslag te lezen. We blijven het zeker volgen. Voor nu een geweldige reis gewenst en geniet met volle teugen. Behouden vaart. Gerhard en Mieke.
P.S. Wel af en toe een salsaatje doen aan boord hoor anders verleren jullie het. -
19 Mei 2011 - 22:21
Gerard:
Even wat startproblemen maar nu gaat het crescendo begrijp ik. Geniet met volle teugen van de reis en van elkaar. We blijven jullie volgen. -
20 Mei 2011 - 15:13
Ineke En Joost:
Jullie boot lijkt onze camper wel. Ook wij weer een valse start. Deze keer waren het "slechts" de twee boordaccu's. Terug naar af en twee nieuwe accu's geplaatst. Inmiddels waren we drie dagen verder. Zijn nu un franse alpen en alles is kits.
We vinden het voor jullie wel erg sneu dat het zo gelopen is. Hopelijk zijn na deze aanloopperikelen de problemen ook voorbij. Wensen jullie hoe dan ook een behouden vaart. Ineke zegt dat jullie heel voorzichtig moeten zijn, dus doe dat maar, dan doen wij dat ook en zien we elkaar over een paar maandjes gezond weer terug.
Oant sien,
Ineke en Joost -
21 Mei 2011 - 16:05
Jeanne:
Hoi Jannie en Frans,
Volgens mij gaat het nu de goede kant op. Volg jullie, geweldig via die site, zie dat jullie in Peterhead zijn. Superbe!! Morgen weer verder?
Weer even uitrusten en dan weer behouden vaart he!
Take care, met liefs uit een zonovergoten NL
Jeanne -
22 Mei 2011 - 18:52
Annie Palstra:
Hey janny en Frans
Het gaat goed met jullie lees ik net van je sms-je.
Julle zijn in Peterhead, boven Aberdeen, wat een eind zeilen in een week, zware tocht met veel wind en golven, schrijf je.... Nu afwachten tot de storm 'op reis gaat'.
Ik zat vanmiddag op de boot van Ameland Holwerd, op de terugweg van mijn koorweekendje, een aardig briesje met schuimkoppen op het water, dacht even aan jullie.
He lieve mensen, voorzichtig en tot horens
Groet Annie. -
22 Mei 2011 - 19:11
Annette En Hans:
Ha Frans en Janny, is het gelukt in Whithby de vaan te repareren? Inmiddels -zien we- zijn jullie al weer een heel eind verder, hopelijk nu een betere reis. Het weer zit niet echt mee, zo te zien, ik duim voor beter! Lekker korte nachten nu? Goede vaart en veel plezier, liefs H + A -
23 Mei 2011 - 18:36
Jetset Uit Makkum :
Zijn jullie aan het volgen echter kunnen jullie a.i.s. niet traceren .
helaas weer pech met de windvaan , dat ding blijft kapot gaan , gelukkig vindt jannie net als ik
sturen geen probleem , en als redding de stuurautomaat .
Volgens de berichten blijft het ff poeieren dus oppassen jullie twee .
Pas goed op elkaar en als er iets is bellen of mailen .
Zullen aan jullie denken als we zelf aan het zeilen zijn .
seefugels . -
24 Mei 2011 - 06:51
Coby:
Lieve Janny en Frans,
Wat leuk om jullie op deze manier te volgen. Ondanks de pech in het begin hebben jullie al een hele afstand afgelegd, super! Nog even en de aswolk is inzicht. Geniet van jullie reis en elkaar.
liefs Coby -
24 Mei 2011 - 07:39
Gerard:
Whitby lijkt me leuk! Echt een stukje UK met historie.
Inmiddels lekker wat wind neem ik aan. Is mijn vrees dat jullie ook last gaan krijgen van de IJslandse aswolk terecht of zoek ik spijkers op laag water ?
Ik wens jullie een plezierige voortzetting van de reis zonder technische problemen.
Geniet van de reis en van elkaar ! -
12 Juni 2011 - 00:11
Cindy:
Hoi Janny en Frans,
Wat een prachtige foto's, mooie omgeving ook alleen jammer van die pech.
Hou de goede moed erin, geniet er maar lekker van, dat hebben jullie wel verdient.
Het is wel erg leuk jullie zo te volgen.
Goede reis nog.
Veel liefs Cindy