12/13 AZOREN
Blijf op de hoogte en volg SHISHCO
12 Juni 2013 | Portugal, Horta
Jachten vermist tijdens overtocht.
VERMIST OP DE OCEAAN
We waren vergeten hoe lang het is om ruim 19 dagen op de oceaan te varen. Dit keer de hele reis min of meer tegen de wind in, maar net aan bezeild. 7 dagen over bakboord en 12 dagen over stuurboord. Dus 19 dagen zo’n 20 tot 25 graden scheef hangend. Halverwege, na 2 slapeloze nachten door het gedreun in de golven, waren we er echt even door. Angstig is het om te horen dat er tijdens onze oversteek, redelijk dicht bij ons, 2 schepen met man en muis zijn vergaan. Een 32 voeter en een 75 voeter op 8 en 10 mei bij 45 N en 34/39 W. Die zijn in de depressie gekomen waar wij net achteraan zeilden. En dan nog het stuk naar Nederland. Toen kwamen wij op dag 7 in een depressie met windkracht 9. Flinke scheur in het grootzeil maar verder alles OK. De dag . . . windstil.
DE KEUKEN
Als we ergens aan de wal of voor anker liggen koken we als thuis met het locale aanbod aan vis en groente. Op zee is dat een ander verhaal; dan beperken we ons toch tot simpele dingen als nudeln, rijst, bonen of puree met vlees uit blik ( ALDI ). Ook hebben we heerlijke kant en klaar maaltijden in blik in en pakjes. Heel lang konden we afbakbroodjes uit Nederland gebruiken. Ons broodmeel bleek na een paar maanden vol te zitten met de mooiste beestjes. Die hebben we leren zwemmen. In de Carieb was altijd wel iets aan brood te koop. Hoewel de kwaliteit vaak rampzalig was. Sinds Cuba bakken we zelf brood en de broden worden steeds mooier en lekkerder. De borrelhapjes zoals chips kosten in de Carieb zo’n Euro 6,- per zak en toen zijn we overgestapt op popcorn die we in elke gewenste hoeveelheid kunnen aanmaken.
BLOEMENEILAND
Fores ( Azoren) is net als Madeira een bloemeneiland. Langs de kant van de wegen is het een en al bloemen die net uitgekomen zijn of op het punt staan van openenen. Het is overal voorjaarsgroen met rondom het gekwetter van vogels. De wegen en wandelpaden zijn steil en mooi. Zelfs met een (huur-) auto is het een hele klim. Er is eindeloos veel natuur met veel variatie en prachtige kratermeren in heel verschillende kleuren. Het verbaast ons hoe weinig toeristisch dit schitterende eiland is. Je komt zowel op de weg als in de natuur bijna niemand tegen.
BEROEMDSTE KROEG VAN DE WERELD
En toen naar Faial (Azoren) met de hoofdplaats Horta. En daar is Peter’s Cafe Sport DE place to be. Het is er altijd gezellig druk met eigenlijk alleen zeilers. Het eten en drinken daar is uitstekend en
betaalbaar. In de haven van Horta blijft iedereen even hangen en zo kom je vele bekenden tegen. Wij “moesten” op de kade een schilderij maken van onze aanwezigheid in Horta en zagen er enkele schilderwerken van vrienden van ons. We maakten een mooie scootertocht op Faial en een heerlijke wandeling op Pico (Azoren) het buureiland. Ook hier is ieder eiland een vakantie op zich waard. Hadden we maar de tijd daarvoor.
LOGBOEKEN
Elke dag schrijven we een kort verslagje van wat we die dag beleefd hebben. Als we ergens zijn is dat vaak een heel verhaal en als we varen soms heel kort. Dan zien we de hele dag alleen maar water en soms als heugelijk feit een groepje dolfijnen die rond om de boot zwemmen en spelen. Dat logboek wordt aangevuld met foto’s en bonnetjes als blijvende herinnering aan de reis. Op de langere tochten houden we nog een logboek bij. Een die we per uur invullen met koers, snelheid, windkracht, positie, zeilvoering en de luchtdruk. Zo hebben we voortdurend een beeld van de stand van zaken en kunnen we reageren en anticiperen op veranderingen. Na aankomst heeft dat logboek geen functie meer.
VERDER
We zijn nu echt weer in Europa; St. Peter Port / Geurnsey / Kanaal eilanden. Nu nog goed een week varen en dan kunnen we weer aanleggen in onze box in Lelystad. Dan is DE reis voorbij !
REACTIES
We hadden weer leuke reacties op ons laatste verslag. Heel fijn.
Wij blijven schrijven. Blijven jullie ook reageren.
CONTACT:
Mobiel: 0031-(0)6-51-501059
E-mail: shishco@live.nl
AIS volgt ons, zie:
12 Juni 2013 - 16:22
Leon:
Hallo Frans en Janny,
gisteravond na salsa op het terras van Stroomberg nog over jullie gesproken. Waar zouden ze nu ongeveer zijn? Fijn om te horen dat ook deze oversteek weer is gelukt en jullie veilig zijn aangekomen. Ik begrijp dat de thuishaven weer in zicht komt.
Groetjes Leon -
12 Juni 2013 - 16:24
Barbara:
Gelukkig zijn jullie weer in bekend water.
Wij vonden het bij jullie laatste oversteek erg lang duren voordat ver een teken van leven was, maar gelukkig is jullie niets overkomen.
Zelfs geen scheurbuik....
Hopen jullie gauw weer te kunnen omhelzen en zien uit naar alle mooie verhalen en foto's.
Liefs Barbara en Peter -
12 Juni 2013 - 17:08
Leo:
Moi Janny en Frans,
Blij dat jullie veilig de grote oversteek hebben gemaakt!
En 't wordt ook onderhand tijd dat jullie thuiskomen want de zomer gaat uitbreken...
Jammer dat je het meel hebt weggegooid, met de wormpjes kun je mooi makrelen, zoute haringen en gerookte paling vangen.
Ik denk dat je je logboeken nog wel een poosje bewaart.
Voelt zeker wel goed weer in de buurt van de 'stal' te zijn, toch knap dat je 't zolang samen op een paar vierkante meter hebt kunnen uithouden.
Inmiddels met de Minor weer een paar rally's gereden en met de VW-bus naar Frankrijk geweest, 450.000 km op de teller en geen olieverbruik, betrouwbaar, sterk, snel, prima spul!
Succes met de laatste mijlen en een goede thuisvaart.
Groeten uit zonovergoten Oosternieland -
12 Juni 2013 - 17:53
Saskia:
Hoi Janny en Frans,
Wat fijn dat jullie een veilige oversteek hebben gehad. Ik zat laatst te denken dat het verslag wel lang duurde. Even ging het door me heen dat er inderdaad wel eens schepen zomaar verdwijnen, maar wilde deze gedachten heel snel uit mijn hoofd zetten, Jullie begrijpen nu waarom ik zo blij met dit mailtje ben. De thuishaven is alweer in zicht. Jeetje wat is het toch allemaal snel gegaan. Geniet nog even van het mooie Portugal en de boot, want voor je het weet, slaap je weer in je eigen bedje.
Geniet er nog van en een behouden terugvaart.
Groetjes, Saskia -
12 Juni 2013 - 18:47
Roel & Jacqueline, Horizon, Mindelo:
Tsjeetje, wat gaan jullie hard! Wij zijn nog steeds nieuwe vrienden aan het maken in Mindelo, eigenlijk nog lang niet uitgekeken...
We hebben jullie natuurlijk trouw gevolgd op jullie blog. Onze laatste berichten lees je op www.horizon.waarbenjij.nu. En nu maar weer cachupa eten!
Knuffel,
Roel & Jacqueline (en Raki & James). -
12 Juni 2013 - 19:34
Evelien Vos:
hoi, tjonge je maakt behoorlijk wat mee op het moment, ik vind varen best leuk hoor, maar dit lijkt mij toch niet echt een feest. Wel dapper hoor! ik ga samen met mijn man naar Rouen dit weekend , dan zeilen we terug naar de Helder over zee met een schoener de Gulden Leeuw. we gaan met een bus naar Frankrijk en varen mee met de Armada terug naar zee, na een evenement daar wat je kunt vergelijken met SAIL in Amsterdam. Super gaaf lijkt mij! je hoort nog wel van me hoe het is geweest..groetjes ook aan Frans van EVelien V. -
13 Juni 2013 - 01:42
Gezina:
ai schippers......
fijn cat het jullie goed gaat.... nog ff de laatste loodjes en dan een snel weerzien natuurlijk...
nog een behouden vaart en tot gauw ....... groetjes en een dikke kus.... ook voor frans!!!!
doeiiiiiii Gezina en Jan xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -
13 Juni 2013 - 08:34
Monique:
Hoi Frans & Janny,
Ik maakte mij al zorgen, toen ik zo'n lange tijd niets meer van jullie hebben gehoord. Gelukkig zijn jullie veilig overgekomen! Cees is veilig de Golf van Biskaye (voor jullie een peuleschiletje na deze trip) overgekomen en ligt nu in Gijon. Zondag vlieg ik naar A Coruna en vaar dan twee weken mee naar Lissabon. Behouden trip en tot in Lelystad!
groetjes,
Monique -
13 Juni 2013 - 09:11
Annie:
Hoi Janny en Frans,
Goh, wat hebben jullie een overtocht gemaakt... Ik ben blij dat jullie er zijn na die 19 dagen durende overtocht en heelhuids zonder "bootscheuren'. Klopt niet helemaal want er zit een scheur in het zeil las ik.
Nog even de laatste loodjes en het is voorbij.
Geniet nog maar van het laatste stukje.
Ik ga even 5 dagen naar Oerol.
Tot horens,
liefs van Annie.
13 Juni 2013 - 13:45
Jelmer:
Hoi Frans en Janny
Nog een paar dagen en jullie kunnen je weer tegoed doen aan de wereld aan keuze wat betreft chips ;)
Toch zou ik liever minder keuze hebben en lekker in de zon zitten..
Leuke verhalen weer en heb zelfs nog wat geleerd van de reacties.
Nooit geweten dat je met wormen gerookte palingen kon vangen, moeten we toch maar eens proberen.
Mooi dat jullie het logboek zo enthousiast bij hebben gehouden, ben benieuwd!
Tot gauw! -
13 Juni 2013 - 15:13
Ineke Van Der Jagt:
Hoi Jannie en Frans,
Tja, het zijn nu echt de laatste loodjes. Zal wel een heel dubbel gevoel zijn: er naar uitzien om weer thuis te komen bij alle familie en vrienden. Maar tegelijkertijd de Carieb die je steeds verder achter je laat en waar je dus echt afscheid van neemt.
Maar hier is ook veel goeds. Allereerst het nieuwe kleinkind. Dan de zomer die een beetje in aantocht is. De natuur die prachtig bloeit. De supermarkten met allerlei heerlijke dingen die je gemist hebt.
Je eigen huisje. De komende zomermaanden waarin je nog heerlijk op Nederlandse wateren kunt varen.
Ik roep jullie alvast een heel hartelijk welkom thuis toe. Zie ernaar uit jullie weer te zien. Ben heel benieuwd naar al jullie verhalen, belevenissen en foto's.
Zorg er maar voor dat jullie ook het laatste stukje heelhuids overkomen.
Wens jullie een behouden vaart toe en een goede thuiskomst.
Tot gauw.
Liefs,
Ineke v.d. Jagt -
13 Juni 2013 - 22:35
Gerhard En Mieke Berendsen:
He Frans en Jannie.
Pfff zeg wat een verhaal. We zijn benieuwd of jullie straks nog kunnen aarden aan land.
Maar oh wat zullen jullie ook genoten hebben en wat hebben jullie veel gezien en meegemaakt.
Een ervaring om nooit te vergeten. We hebben erg genoten van jullie verhalen.
We wensen jullie voor de laatste trip nog veel plezier en voor straks een behouden thuis komst.
Liefs van ons. -
15 Juni 2013 - 23:44
Hans En Carla Burger:
Frans en Janny,
Geweldige prestatie dat jullie deze tocht volbracht hebben en zo veel onderweg beleefd hebben. Wij zijn ook wel weer blij dat het met jullie ook goed gegaan is en dat jullie weer (bijna) veilig thuis zijn.
groetjes Hans en Carla -
16 Juni 2013 - 15:15
Joke Bakker:
Gefeliciteerd met de veilige overtocht! Ik ben net in La Coruna aangekomen en moest meteen denken aan dat Salsa cafeetje waar ik toen met jullie een keer ben beland. Tot ziens in nederland. Groetjes Joke -
19 Juni 2013 - 12:33
Walewijn De Vaal (SY Antares):
Hoi Frans en janny,
welkom terug in Nederland! Zag jullie vanochtend langs onze haven op de rand van Zaandam en Amsterdam varen. Koffie stond klaar, maar helaas lukte het even niet om contact te krijgen via de marifoon... maar dat was ik dus, vanaf Antares.
Goede thuisreis verder en vooral goede thuiskomst!
Met groet
Walewijn -
22 Juni 2013 - 21:58
Mia En Wijtze:
Hallo Frans en Janny,
We werden een beetje bezorgd dat er maar geen nieuwe aflevering kwam.
Maar nu, in Bermuda, gelukkig weer een teken van leven.
Niet zulke leuke berichten, terwijl wij nu aan de oversteek naar de Azoren moeten beginnen.
De rest lezen jullie wel weer in ons reisverslag. (Waarom we uit de USA zijn vertrokken)
Groeten, Mia en Wijtze
S/Y SKUA