2016 ALAND / FINLAND - Reisverslag uit Turku, Finland van SHISHCO SY - WaarBenJij.nu 2016 ALAND / FINLAND - Reisverslag uit Turku, Finland van SHISHCO SY - WaarBenJij.nu

2016 ALAND / FINLAND

Blijf op de hoogte en volg SHISHCO

15 Augustus 2016 | Finland, Turku

HELEMAAL NAAR FINLAND

Het klinkt zo ver weg. Maar als je eenmaal in Stockholm archipel bent is het nog maar 25 mijl naar Aland. Dat hoort bij Finland. Finland zelf is nog een keer 35 mijl vanaf Aland. Maar wij hebben de Aland archipel wat rondgevaren. Het is daar haast nog mooier dan de Stockholm archipel omdat het hier wat vlakker is en er veel minder bebouwing dus meer natuur is. Heel Aland telt 28.000 inwoners. Mogelijk heeft Aland zelfs meer eilandjes.

VERWAAID.

Weken en weken hebben we het mooiste weer van de wereld. Zon en ZW wind. Bij Kastelholm op Aland krijgen we een storm van een paar dagen voor de kiezen. Gelukkig kunnen we schuilen in een alleraardigst haventje met gratis sauna, water, elektrisch en Wifi. Met de bus kunnen we uitstapjes maken naar Godby, een stadje met de nodige winkels, en naar Bomarsund waar een enorme Russische ruïne staat waar in 1850 zo’n 5000 soldaten zaten. Het is een enorm complex geweest. Alleen de burcht is al een paar voetbalvelden groot. Dan hebben er 4 reuze torens gestaan vol met kanonnen, een opslagloods van 200 mtr, een ziekenhuis en een compleet dorp. Genoeg om uren en uren rond te lopen. Groot en uitgebreid.

LEEG.

Nu het augustus is geworden zijn de vakanties van de Finnen en Zweden voorbij en is het plots leeg op het water en in de havens. Ook al is het nog overwegend mooi weer, het allermooiste is er af. Er komt wat meer wind, eens een regenbui en ’s avonds kunnen we niet meer echt laat buiten zitten. Te koud. Zeg maar gewoon Hollands weer.

VERRASSEND.

De eilanden die we in de Aland archipel bezoeken blijken vlakker dan ze er aan de buitenkant vanaf het water uitzien. Je kunt er prima fietsen en dan kom je langs enorme korenvelden en akkers met Hollandse koeien. Er moeten ook elanden rondlopen maar wat we ook affietsen we krijgen ze niet te zien. En dat terwijl er op het eiland Sottuga eentje is die tam is en naar je toe schijn te komen als hij je ziet.

HOUTEN HUIZEN.

De meeste huizen hier zijn helemaal van hout. Bij ons zou zoiets in 100 jaar helemaal verrot zijn. Maar hier niet. Een houten huis van een paar honderd jaar is niets bijzonders. Ze zijn gebouwd als blokhut van balken en aan de buiten- en binnenkant is er een laag planken overheen gezet. Dat gebouwd op een rotsondergrond staat letterlijk en figuurlijk als een huis.

GENIETEN.

Aland is onwijs mooi. We genieten er met volle teugen van. Varend van baken naar rotspunt en van haventje naar ankerplaats. Als je van ruimte, avontuur en rust houdt dan is het hier zowel op het water als op de eilanden fantastisch. Het enige wat je hier hoort is de wind, de golven, de vogels en de bladeren aan de bomen.

EN NU.

We liggen nu weer verwaaid. Nu in Kokar.
Zodra de storm wat gaat liggen gaan weer terug naar Zweden,op weg naar het Gotakanaal
Daarover de volgende keer.

CONTACT:

Mobiel: 0031-(0)6-51-501059
E-mail: shishco@live.nl

AIS volgt ons, zie:

• 15 Augustus 2016 - 20:58

Monique:

Leuk verslag en wat een mooie tocht maken jullie.

• 17 Augustus 2016 - 17:41

Gerard :

Mooie plekjes.
    Die burcht is wel heel bijzonder.
    Blijven genieten !!

• 19 Augustus 2016 - 12:12

Dick:

Hallo kaikki,

Rustig sabbelend op een Fisherman's friend (het enige Nautische in vele kilometers omtrek) is het met tranende ogen genieten van jullie verblindende foto's en pakkende reisverhalen.

Vooral doorgaan!!

GROETen van Elke en Dick.

• 26 Augustus 2016 - 19:08

Jelmer:

Leuk dat jullie ons op de hoogte houden. Mooie foto's zeg, wat een straf om daar te varen ;)
    Geniet ervan en goede vaart nog

SHISHCO

Waar de SHISHCO nu ligt kun je zien op: http://www.marinetraffic.com/ais/nl/shipdetails.aspx?MMSI=244630614 Bemanning: Frans van Buuren, 03-01-1953 uit Oudehaske en . . . . . . . Janny van der Jagt, 28-12-1954 uit Zwolle De SHISHCO is een aluminium kieljacht Werf: DEVO, Hellevoetsluis. Type: Koopmans 37 Ontwerp: Koopmans sr. Bouwjaar: 1985/6 Lengte: 11,25 Breedte: 3,40 Diepgang: 1,95 Motor: Buck 36 Pk Schroef: 3 blad vast Waterverplaatsing: 8000 kg Zeilen: Quantum Stuurautomaat: Raymarine Windvaan: Sailomat Radar: 2Kw Raymarine Kaartplotter: Raymarine AIS: Zender /ontvanger Marifoons: Sailor 2 X Reddingvlot: 2 pers. Bell-ship Anker: V. Delta 16 kg. A. Bruce 20 kg Ankerlier: Lewmar elektrisch Ankerketting: 60 mtr. Accu's: 3 Windgenerator: Leading Edge 20 Ah Zonnepanelen: 2 X 6 Ah Antifouling: Intersleek Koken: 3 pits gas Bijboot: Zodiac BB-motor: Yamaha malta

Actief sinds 24 Jan. 2009