2009 VLIELAND KERST - Reisverslag uit Lelystad, Nederland van SHISHCO SY - WaarBenJij.nu 2009 VLIELAND KERST - Reisverslag uit Lelystad, Nederland van SHISHCO SY - WaarBenJij.nu

2009 VLIELAND KERST

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg SHISHCO

30 December 2009 | Nederland, Lelystad

DE HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL

De reis met Kerstmis 2009 was om weer met beide benen op de grond te gaan staan. Na geweldig geslaagde reizen van afgelopen zomer en een schitterende 1100 mijls-tocht “Driehoek Noordzee” was Kerst een tocht van ontberingen.

VLOKVORMING
Ik vertrok op dinsdag 22 december ’09 in m’n eentje vanuit Leleystad met de Koopmans 37 “SHISHCO” omdat partner Janny niet eerder vrij kon krijgen dan donderdag 24 december ’09.
De weg naar de haven was het mistig en bij de haven was het zicht een paar honderd meter.
De wereld en zo ook de boot was bedekt met een laag sneeuw van 10 -15 cm dik. Prachtig.
Net toen ik de boot vaarklaar had trok de mist op en kwam de zon door. Gauw vertrekken.
De haven nog maar net uit en het was rondom weer erwtensoep. Tot overmaat van ramp begon de motor te sputteren en in te houden. Vlokvorming in de diesel ?? In de dikke mist naar de Flevo Marina gevaren en daar kon ik geholpen worden aan wat benzine tegen de vlokvorming en kon ik gelijk de dieseltank afvullen. Het zicht was weer iets beter en zo kon ik op weg naar het Noorden.

GEVANGEN
Mede door alle perikelen kwam ik pas tegen donker aan bij Stavoren. Ik had zin in eten en was koud geworden. Vlak voor de haven ingang werd duidelijk: IJS ! De hele haven lag vol krui-ijs.
Ook de haven bij de sluis was helemaal dicht. Erin gewaaid door de ZW wind. Dan maar verder.
Op naar Kornwerderzand. Daar aangekomen bleek ook die vol ijs te liggen. De ankerbaai bij de dijk; ook vol ijs, Makkum aanlopen geen optie, Workum … die heeft aanlooplichten en ligt beschut achter de dijk. Het kanaal ook vol ijs. Hindelopen aanlopen geen optie. Gevangen op het IJsselmeer. Ik kon er niet af. Dan maar ankeren in de kom tussen Stavoren en Hindelopen. Om 01.00 uur eindelijk rust, nou ja beperkte rust in flinke golven van windkracht 5 – 6 ZW.

HARLINGEN
De volgende morgen vroeg op en met slecht zicht naar Kornwerderzand. Stapvoets door het ijsveld naar de sluis. Vlot geschut en met stroom mee naar Harlingen. Daar in de Nooderhaven aan de drijvende steiger aan kunnen leggen. De volgende ochtend kwam Janny aan boord en konden we rond de middag met tij mee naar Vlieland zeilen. Daar kwamen we in schemerdonker aan. We lagen er nu met vier passanten in plaats van alleen zoals vorig jaar.

VLIELAND
Het eiland is prachtig met de Kerst. Weinig gasten, zeker geen herriemakers. Wel BN-ers. Overal in het dorp aandoenlijke Kerstversiering en lampjes, op de terrassen stoelen met berevellen of dekens. Een hoog “Charles Dickens” gehalte. Helaas was het Armhuys gesloten maar het restaurant bij de haven nu wel open. Bijna alle horeca op het eiland is open tijdens Kerst en oud en nieuw. Wij zijn Janny’s verjaardag lekker uit eten geweest in het visrestaurant in het dorp.
Ondanks wat regen hebben we heerlijk wandelingen gemaakt en genoten van de Glühwein en warme chocomel. Ook de appel/cranberry-taart van strandpaviljoen het Badhuys is een aanrader.
Voor tweede Kerstdag zijn we heen en weer geweest met de veerpond om thuis met Janny haar kinderen Kerst te vieren. Op eigen kiel naar de eilanden is toch veel leuker.

VAST IN HET IJS
Het tij liep niet gunstig en zo gingen we tegen de middag met iets tij mee terug naar Harlingen en met tij iets tegen naar Kornwerderzand. Daar aangekomen bleek, ondanks de dooi, de ijsvelden nog de kom te beheersen. Dus daar konden we niet overnachten. In het schemer konden we nu Makkum wel bereiken en meerden af bij de eerste steiger aan SB. Kachel hoog, eten en weer warm worden. Bijna de hele nacht schuurden en botsten de ijsschotsen tegen de romp.
De volgende ochtend 30 december ’09 vroeg op en naar Lemmer gezeild. Vooraf nog telefonisch contact met de sluis. Alleen de IJsselmeerkant had iets ijsvorming het Margrietkanaal was schoon. Wij de sluis in. Maar de sluis uit was een ander verhaal. Daar lag een paar honderd meter krui-ijs. Maar volgens de sluis was er net een jachtje door gegaan. Nou, onze motor had al snel last van ijs in de koelwaterinlaat en we zijn zeilend door het ijs gelaveerd om de motor te sparen.
Daarna ging het goed. Hier en daar wat ijsvelden maar allemaal aan de BB kant van het vaarwater tot . . .we bij onze eindbestemming, Sneek, aankwamen. Nu inmiddels in het aarde donker bleek Margrietkanaal na Uitwellingerga bijna dicht te liggen met ijs en wat nog erger was, ook de ingang van Sneek, de Houkesloot, lag helemaal ondoordringbaar dicht. Einde tocht !!
Terug naar Uitwellingerga en daar na enige aanlegpogingen de boot aan de kant gekregen en door het ijs in laten sluiten. De geschiedenis herhaalt zich; vorig jaar na Kerst ingevroren, nu weer.

• 01 Januari 2010 - 13:19

Annie:

He Frans en Janny
    Allereerst een goed 2010 toegewenst en een goed vaarjaar toegewenst.
    Mooie site, complimenten.
    Leuke barre tocht hebben jullie/je meegemaakt, goede oefening......Toch!
    Groet Annie.

• 04 Januari 2010 - 09:10

Michiel:

Uiteraard een goede vaart in 2010. Het is heerlijk om jullie mooie verhalen te lezen. Ik hoop dat jullie straks aan de andere kant van de wereld ook nog de verhalen kunnen posten.GEWELDIG!!

groeten michiel

SHISHCO

Waar de SHISHCO nu ligt kun je zien op: http://www.marinetraffic.com/ais/nl/shipdetails.aspx?MMSI=244630614 Bemanning: Frans van Buuren, 03-01-1953 uit Oudehaske en . . . . . . . Janny van der Jagt, 28-12-1954 uit Zwolle De SHISHCO is een aluminium kieljacht Werf: DEVO, Hellevoetsluis. Type: Koopmans 37 Ontwerp: Koopmans sr. Bouwjaar: 1985/6 Lengte: 11,25 Breedte: 3,40 Diepgang: 1,95 Motor: Buck 36 Pk Schroef: 3 blad vast Waterverplaatsing: 8000 kg Zeilen: Quantum Stuurautomaat: Raymarine Windvaan: Sailomat Radar: 2Kw Raymarine Kaartplotter: Raymarine AIS: Zender /ontvanger Marifoons: Sailor 2 X Reddingvlot: 2 pers. Bell-ship Anker: V. Delta 16 kg. A. Bruce 20 kg Ankerlier: Lewmar elektrisch Ankerketting: 60 mtr. Accu's: 3 Windgenerator: Leading Edge 20 Ah Zonnepanelen: 2 X 6 Ah Antifouling: Intersleek Koken: 3 pits gas Bijboot: Zodiac BB-motor: Yamaha malta

Actief sinds 24 Jan. 2009